Invloed van slapen met volle maag op nachtrust

Blog

Invloed van slapen met volle maag op nachtrust

We zitten volop in de feestdagen. Voor velen heeft er met Kerst een uitgebreid menu op het programma gestaan. Ook oud en nieuw wordt vaak met veel eten en drinken gevierd. Hoe beïnvloedt een volle maag nu je nachtrust?

Het verteren van voedsel gaat het beste rechtop. Wanneer je gaat slapen en dus ligt, kun je tijdens het verteren last van maagzuur krijgen. Hierdoor kun je lastig in slaap vallen, of je wordt wakker vanwege dit lichamelijke ongemak.

Langzaam verteren

Je metabolisme werkt langzamer ’s nachts, dus het verteringsproces gaat ook langzamer. Eigenlijk is je lichaam op zo’n moment niet toe aan een dergelijke activiteit, omdat het niets met ruststand te maken heeft. En wanneer je vet of eiwitrijk voedsel eet, heeft dit extra invloed, want dit verteert nog langzamer.

Een volle maag heeft ook invloed op je lichaamstemperatuur. Na het eten stijgt je lichaamstemperatuur. Voordat je gaat slapen, koelt je lichaam juist af. Ook hieruit blijkt dus dat je lijf helemaal niet toe is aan slaap na een uitgebreide maaltijd.

Daarbij hebben suikers en geraffineerde koolhydraten ook nog eens een stimulerende werking. Dus na zo’n maaltijd, voel je helemaal even geen zin om te gaan slapen.

Eten en drinken voor nachtrust

Overigens zijn er wel meer voedingsstoffen die invloed hebben op slaap. We schreven al eerder een blog over voedingsmiddelen die een negatieve invloed hebben, maar ook over eten en drinken die juist bijdragen aan een goede nachtrust.

Bijdragen aan je nachtrust

Bij Altijd Goed Slapen weten we een hele hoop over slapen en producten die bijdragen aan jouw slaap. De perfecte kussen, het lekkerste matras en het mooiste beddengoed dragen net zo goed bij aan de nachtrust. Advies nodig? Je bent welkom in onze showroom met onze collecties, om antwoorden te krijgen op jouw vragen.

Ieder lichaam is anders. Iedereen heeft zijn eigen wensen. Daarom kun je bij ons de bedden uitproberen, de materialen uitproberen en een persoonlijk advies ontvangen.